Ash Court, Girton College, Cambridge University  Teplo L Tie 
 Girton2  TeploLTie2 GirtoncollegeTeploLTie

 

Ash Court is a new residential wing of Girton College, Cambridge University and provides 50 student en-suite bedrooms, a gym and an indoor swimming pool. The new facilities also form a hub for conference guests outside of term time.

The college set very ambitious environmental targets for a BREEAM ‘Excellent’ rating and the design drew on the pioneering Passivhaus approach, which yields extremely low levels of energy consumption.
Although the building is long and narrow with large areas of (triple) glazing, a very tight limit of 16.5 KWh/m2/year for heating and ventilation was met by rigorous passive design and incorporation of mechanical ventilation with heat recovery. The Passivhaus Planning Package (PHPP) was used as a valuable design tool.

The Teplo-L-Tie was used in a fast build programme with a tight deadline to get the building finished before the new intake of students. To this end the inner concrete block wall was built first. The Teplo-L-tie was used later to tie the inner leaf to the outer brick work over a 300mm cavity fully filled with mineral wool insulation. Building the inner leaf first in this way allowed work to start earlier on the inner fit out, speeding up the overall build programme.

 

  • Riba Regional Award 2014
  • Riba Award
  • Special Sustaibanility Award 2014
  • Green Apple Award 2014

April 2013


Read more on: