Barbrook Passivhaus, Devon  Teplo L Tie 
 Barbrook2  TeploLTie2 BarbookPassivhausTeploLTie

 

Completed in September 2011 the Barbrook Passivhaus is a super low energy refurbishment of a pair of 1930’s concrete semi-detached houses within Exmoor National Park. The project was lead by Energy Action Devon and part of the national ‘Retrofit for the Future’ programme (managed and funded by the Technology Strategy Board).


The programme aimed to define refurbishment strategies to reduce carbon dioxide emissions from a range of housing property types by 80% - as part of the UK government’s CO2 reduction target of 80% by 2050. In the case of Barbrook, the solution was to build a timber frame around the whole existing building and then super insulate in between the new timber skin and the existing concrete walls.

The frame was fixed to the concrete walls using the Teple-L-Tie. Chemical anchors secured the thermally low conductivity ties in to the existing inner concrete wall, with the stainless steel “L” end of the tie being fixed to the new outer timber frame with a standard wood screw. The wall construction created a wide 350mm cavity in to which 100% recycled newsprint was blown as insulation.

The ‘Retrofit for the Future’ programme involved over 190 organisations (including housing associations, architects and construction companies) carrying out full feasibility studies and devising innovative proposals, from which 87 were awarded proof of concept development contracts to carry out retrofits on current social houses. MagmaTech supplied low conductivity connection solutions to 4 of the ‘Retrofit for the Future’ projects.

The Barbrook Passivhaus is being monitored for two years and was very close to achieving the Enerfit standard (the retrofit version of the Passivhaus standard).
 
August 2011
 
Read more on: